korea

All posts tagged korea

Kpop (Super Junior) on Jakarta Post Weekender

Published December 16, 2011 by thejewelholic

Haha,,Kpop benar-benar sedang mewabah di Indonesia. Biasanya yang mengulas soal kpop adalah majalah-majalah remaja seperti GADIS, BINTANG, GO GIRL, GAUL, KAWANKU, dll. Tapi sekarang, bahkan majalah sekaliber JAKARTA POST pun mengulas tentang Kpop. Yaaa walaupun diulasnya hanya di Tabloid ‘Weekender’ mereka, yang memang kebanyakan memuat segala macam budaya populis, livestyle and entertainment. So here’s the article :

The Cute Quotient

The Sweet young men of K-pop have girls swooning

and their creators laughing all the way to the bank.

Why here, why now?

South Korea’s best-known export today is not pickled cabbage. Instead, it comes in a sleek, pretty package and suits the tastes of people across Asia-especially young women – and increasingly the world.

Move over, kimchi. Come on down, K-pop male idols. In the past few years, Indonesian teenage girls, like their peers across Asia and increasingly in Europe, have become devoted fans of Hallyu (Korean Wave) entertainers such as Choi Siwon of Super Junior, Kim Jaejong of JYJ (formerly a member of DBSK/TVXQ and many more.

Asian countries, especially Hong Kong, Taiwan and Japan, have turned out plenty of attractive young entertainers in the past, but these Korean men – stylish, well groomed and well built – fulfill a fantasy for young women of the very handsome boy next door.

According to psychologist Dewi Dewo, moviegoers want to see men who are good-looking but not intimidating.

“Why do sweet-looking boys sell? because the trend today is for them. Even young stars from the West are cute guys,” she says.

Tati Winarsih, the author ofย  Seoulvivor, a book on K-pop hot spots in Seoul released late November, believes that it’s only natural for everybody to want to see “beautiful creatures”.

“These girls really love those pretty boys because despite their beautiful look, they are still able to show their macho side, their manly character. They aren’t effeminate despite their beauty,” she says, adding that reality shows have helped the stars to reveal their true selves to their fans.

The dramas also sell Korea. Most of the shows treat viewers to beautiful scenes of Korea’s main tourism sites. The dramas also perform wonders in advertising traditional Korean dishes such as kimchi and bibimbap.

Even UN Secretary-General Ban Ki-moon, himself South Korean, has praised the Kpop stars, saying that, thanks to them, “Korea’s status was elevated”.

Brands of Brothers

It’s no surprise then, given the young men’s popularity and good looks, that some of them have been named brand ambassadors for South Korean cosmetics companies. Being beautiful is big business.

But apart from their beautiful faces and perfect skin, do these boys have another selling point?

“I admire their hard work. They are like the representative of Korea as a nation. They really work hard to achieve what they have become now. Other than that, they seems polite, creative and respect theit senior,” said Laksmi, a mother of two teenagers, who loves watching dramas from Korea, Japan, Taiwan and Hong Kong.

Indeed, the artists udergo training – polishing their looks ad talens – for THREE TO SEVEN YEARS before they finally debut, depending on each individual’s talent.

Even after going through such intensive training – or maybe because of it – at times they forget their dance moves or lyrics. Siwon is an example. The 25-years-old once punched a wall, shocking his fellow Super Junior members, because he was angry with himself for forgetting his dance moves, as revealed in the Secret of Super Junior by Yu Kigoshi.

The comprehensive training system, according to SM Entertainment CEO Kim Young-Min, is the secret behind the success of K-pop. SM is currently the biggest entertainment agency in South Korea, with its stable of stars including DBSK, Super Junior, Girls’ Generation, SHINee and f(x).

“If a group concept is choosen, then the members start training their foreign languages, dancing and singing.” he was quoted as saying by Soompi.com. “I think the most important aspect of training is training a celebrity’s personality.”

“Creating” a superstar is not cheap enterprise. SM founder, Lee So-man, revealed how his agency spent 4 billion won (US$4 million) grooming the original five members of DBSK, according to chosun.

With its simple dance moves and catchy lyrics and melodies, K-pop has capture the heart of fans worldwide, bridging the language gap. Despite predictions that hallyu fever will fade soon, or gripes that the boys are all style and no substance, all signs show it is still going strong.

And those pretty boys still have what it take.

Itu tadi kurang lebih isi dari arikel yang di muat di Jakarta Post Weekender (For January 2012) by Primastuti Handayani. And sorry, berhubung artikelnya panjang dan gw adalah pecinta Super Junior, jadi artikelnya gw potong (cuma yang berkaitan sama k-pop dan Super unior doank yang gw tulis, yang berhubungan sama DBSK, Kim Hyun-joong atau pun JYP gx gw tulis,,hehehe).

Gw sebagai pecinta k-pop sering banget di olok-olok temen-temen gw karena gw menggilai Super Junior yang notabene BoyBand dengan member paling banyak di dunia. Padahal menurut gw gx ada yang salah sama boyband. Selama mereka punya skill dance and singing yang OK, gx ada salahnya mereka jadi idola yang di puja-puja banyak orang (baca : cewek). Tampang ganteng (tolong banget diinget kalo ganteng tuh relatif yaa,,menurut gw membernya Super Junior itu ganteng-ganteng. Terserah deh orang lain mau bilang apa?! hehe) itu cuma bonus. Dan mereka di training bertahun-tahun. sekali lagi gw tekankan. BERTAHUN-TAHUN. So, skill mereka gx di ragukan lagi. Soal suara boleh diadu sama penyanyi lain koq. Jadi jangan pikir mereka cuma bisa loncat-loncat sambil lipsync. ๐Ÿ™‚

PS : Sorry pict na agak burem and gx enak di liat. Gw cuma pake camera HP soalnya, and tangan gw tremor. haha ๐Ÿ˜€

Special Issue on Jakarta Post About South Korea

Published December 15, 2011 by thejewelholic

Kemarin waktu gw baca Jakarta Post (Rabu, 14 Desember 2011) ada sebuah artikel yang menurut gw menarik. Di halaman Spesial Issue, media cetak yang menggunakan bahasa Inggris ini mengulas sedikit tentang Korea Selatan. Judul artikelnya adalah “South Korea, the land of morning calm”. Lewat artikel ini gw jadi tau kalo Korsel (Korea Selatan) dijuluki ‘Chaohsien’ atau morning freshness dan gw juga jadi tau klo bulan Januari and Fabruary 2012 nanti akan ada yang namanya Grand Korea Sale (coba kunjungi http://www.koreagrandsale.or.kr). Acara ini bakal diikuti oleh lebih dari 21.000 pedagang/toko fashion dll.

Selain info yang udah gw sebutin di atas, artikel ini juga menyebutkan tempat-tempat yang wajib di kunjungi selama di Korsel. Seperti yang ditulis oleh Jakarta Post “If you are planning a trip to south Korea, the top 10 places to visit and things to do are :

1. Seoul, gateway to Korea
2. Gyeongbokgung Palace, Seoul
3. Sing out at a noraebang
4. Jeju-do Island
5. Gyeongju : the museum without walls
6. Get Spiritual, Korean temple (Buddhist)
7. Seoraksan National Park
8. Authentic Korean : Busan
9. Dadohae Haesang National Marine Park
10.Try the Cuisine”

Kalo menurut gw, semuanya emang wajib dicoba. Tapi untuk yang no.3,,,noraebang itu tempat karaoke gitu…Kalo buat karaokean doang mah ngapain jauh-jauh ampe korsel????

See?? ini salah satu contoh ruang karaokean di Seoul,,kalo yang kaya gini di kota gw juga ada. Tapi untuk 9 rekomendasi yang lain memang perlu untuk disambangi dan di coba, soalnya beberapa diantaranya sudah tercatat di UNESCO, seperti Seoraksan National Park dan Gyeongbokgung Palace. Selamat jalan-jalan ๐Ÿ™‚